Ekonomi

BM, küresel ekonomide uzun vadeli düşük büyüme riski öngörüyor

Birleşmiş Milletler (BM), bu yıl için küresel ekonomik büyüme varsayımını 0,4 puan artırarak yüzde 2,3’e yükseltse de, küresel ekonomide uzun vadeli düşük büyüme riski öngörüsünde bulundu.

BM, Ocak ayında yayınladığı “Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentileri 2023” raporunu güncelledi.

Rapora göre, küresel ekonomi artan finansman açıkları, durgun yatırımlar ve genişleyen borç kırılganlıkları ile karşı karşıya. Bu sürdürülebilir kalkınmayı tehdit ediyor.

Ayrıca dünya ekonomisi, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve değişen makroekonomik koşulların etkileri nedeniyle uzun vadeli düşük büyüme riskiyle karşı karşıya.

BM raporuna göre, Kovid-19 sonrası hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek enflasyon, son 10 yılın en agresif faiz artışlarına yol açarak, merkez bankalarının hanehalkı harcamalarının dayanıklılığını koruyarak enflasyonu kontrol etmesini zorlaştırıyor ve artan faiz oranlarına rağmen özellikle gelişmiş ekonomilerde istihdam .

Bu nedenle, başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere en büyük ekonomilerdeki güçlü hanehalkı harcamaları ve Çin ekonomisindeki toparlanma nedeniyle küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın önceki varsayımlardan daha ağır olması muhtemeldir.

Bu kapsamda Ocak ayında 2023 yılı için yüzde 1,9 olan küresel ekonomik büyüme iddiası 0,4 puan artarak yüzde 2,3’e çıkarıldı. 2024 tahmini ise 0,2 puan indirilerek yüzde 2,5’e çekildi.

Raporda, “Bu artışa rağmen, küresel ekonomideki büyüme hızı, COVID-19 salgınından önceki yirmi yıldaki ortalama yüzde 3,1’lik büyüme oranının hala çok altında.” değerlendirmesi de yer aldı.

Bu arada ABD için Ocak ayında yüzde 0,4 olan büyüme tahmini güçlü hanehalkı harcamalarının etkisiyle yüzde 1,1’e, AB için yüzde 0,2 olan büyüme tahmini ise yüzde 0,9’a yükseltildi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin’in ekonomik büyüme tahmini yüzde 4,8’den yüzde 5,3’e revize edildi.

Raporda, pek çok gelişmekte olan ülke için ekonomik büyüme beklentilerinin, sıkılaşan kredi koşulları ve artan dış finansman maliyetleri nedeniyle kötüleştiği vurgulandı.

En az gelişmiş ülkelerin 2023’te yüzde 4,1 ve 2024’te yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. Bu, BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde belirlediği yüzde 7’lik büyüme hedefinin çok altında.

demre-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu